Chcete nové bývanie? Od 1. júla banky sprísňujú podmienky pre hypotekárne úvery.

Národná banka Slovenska sprísni podmienky pre hypotekárne úvery od prvého júla. V skratke to znamená, že sa obmedzí výška úveru pre ľudí s nižším príjmom, úver bez sporenia bude ťažko dostupný a zruší 100% hypotéky celkovo.

NBS chce s týmto krokom znížiť zadlženosť Slovenska, ktorá každým rokom rastie a ozdraviť tak ekonomiku domácností. Zavedené pravidlá môžu ale ovplyvniť získanie úveru, ale aj celkové ceny nehnuteľností a prenajímanie bytových priestorov. Predpokladá sa rast cien za prenájom.

Navrhnuté nové podmienky pre získanie hypotekárneho úveru zahrňujú :

1. Úverový strop vo výške 8-násobku jeho čistého ročného príjmu.
Ak zarábate mesačne 1000 eur v čistom, za rok zarobíte 12 000 eur a banka vám môže poskytnúť úver maximálne do výšky 96 tisíc eur. V prípade, že máte aj iné úvery a zadĺženia, môže sa táto hodnota ešte znížiť.

2. Zrušenie 100% úveru na bývane a postupné znižovanie úverov z hodnoty zabezpečenia.
Od prvého júla banky poskytnú hypotekárny úver maximálne do 90% ceny z hodnoty nehnuteľnosti. Aj to bonitnejším klientom. Celková výška úveru by nemala presahovať 80% z ceny, takže sa pripravte a našporte si 20% z ceny nového bývania.

3. Rovnaké podmienky aj pri refinancovaní existujúceho úveru.
Ak už úver máte, dané zmeny vás nijako nepostihnú. Len v prípade, že by ste mali záujem o refinancovanie. V tom prípade sa môžete obrátiť na finančného poradcu, ktorý vám šikovne refinancuje úver pred zavedením daných opatrení.

Dané opatrenia sa dotknú hlavne mladých ľudí, žijúcich v Bratislave. Pri priemernej cene nehnuteľností si po novom budú môcť kúpiť maximálne menší jednoizbový byt v novostavbe.

Kontaktujte našich finančných a realitných poradcov a získajte nové bývanie výhodne do konca mesiaca. Vo Foxt vám nájdeme bývanie, ktoré spĺňa všetky vaše požiadavky a vybavíme vám naň financovanie. Všetko pod jednou strechou zabezpečí odobrný tím. Zastavte sa osobne na Šancovej 40 v Bratislave alebo nám nechajte svoje údaje a my vás budeme kontaktovať.

Zdroj: Tím Foxt

© 2024 foxt.sk