Keď prídu jatky, len zlato prežije

Centrálni bankári v snahe zachrániť systém len vytvorili spaľovňu papierových peňazí.

Svetový monetárny systém sa rúca. Vstúpili sme do záverečnej fázy doby, keď dolár slúži ako dominantná rezervná mena, väčšina investorov a politikov si však neuvedomuje, čo to znamená.

A jedinou otázkou je, ako dlho bude pád dolárového rezervného systému trvať a koľko škody spôsobia ďalšie kolá kvantitatívneho uvoľňovania, či ešte radikálnejšie monetárne kroky.

Prechod na stabilnejší systém, či pomalý alebo rýchly

, bude možný len vo chvíli, keď nedostatky súčasného systému budú príliš bolestivé. Táto zmena je z definície nelineárna. Extrapolácia historických dát a opakovanie konvenčných múdrostí tak žiadne vodítko pre to, čo je pred nami, neposkytuje. Známky budúcich problémov nie je ťažké nájsť. Len pred pár mesiacmi hovoril Ben Bernanke a ďalší vysokí predstavitelia Fedu o stratégiách exitu. Teraz tí istí ľudia hovoria o pumpovaní ďalších peňazí do ekonomiky

.

A nie sú sami. Pred šiestimi mesiacmi hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard navrhoval, že zvýšenie inflačného cieľa z 2% na 4% by nepredstavovalo prílišné riziko. Takéto názory musia hrať na nervy našim obchodným partnerom – Číne, Indii, Rusku a ďalším, ktorí nazhromaždili horu nič nevynášajúcich amerických vládnych dlhopisov. A dohady o menových manipuláciách a rastúcich obchodných tenziách vieru v trvalo udržateľný rast tiež nepodporujú. Nádej na bezproblémový návrat z extrémnej monetárnej situácie je nulová. Bernanke, Jean-Claude Trichet a Mervyn King v snahe zachrániť systém len vytvorili spaľovňu papierových peňazí. Sme už za bodom, z ktorého bolo ešte možné otočiť sa späť. Kvantitatívne uvoľňovanie sa môže ľahko stať spôsobom, ako prežívať.

Konsenzus, ktorý hovorí, že kríza roku

2008 bola iba zvláštnou výnimkou, je len zbožné želanie. Monetárna politika

zahnala sama seba do kúta. Pri súčasnom kurze príde viac bublín a krachov. Trhy cítia problémy, čo ukazuje útek do predpokladaných bezrizikových aktív, ako sú americké vládne dlhopisy. Iróniou je to, že ak sa centrálnym bankám podarí vytvoriť infláciu, začnú na týchto aktívach bitúnok. Pád monetárneho systému bude chaotický. Rastúca inflácia bude veľmi škodlivá a škoda na dlhopisoch okamžitá. Menové trhy začnú zle fungovať a ekonomika sa stane ešte krehkejšia a menej predikovatelná.

Zlato je nie úplne dokonalým, ale relatívne spoľahlivým ukazovateľom súčasnej a prichádzajúcej monetárnej deštrukcie. Zástancovia názoru, že sa na jeho trhu vytvorila bublina, nechápu, že jediné, čo sa zvyšuje, je pád papierových peňazí. Fed organizuje útok na hodnotu dolára a verí, že to je najlepší

spôsob ako zabrániť deflácii. A ľudia na ulici nič netušia, čo je perfektná situácia, pretože inflácia môže byť úspešná iba vtedy, ak ju verejnosť nečaká.

Uvedené je výťahom z „Gold Will Outlive Dollar Once Slaughter Comes“ autora Johna Hathawaye, výkonného riaditeľa Tocqueville Asset Management.

(Zdroj: Bloomberg) 

© 2024 foxt.sk