AKO PREKABÁTIŤ INFLÁCIU? INVESTUJTE DO ZLATA

investičné zlato

Že peniaze nerastú na stromoch vieme všetci. Peniaze si musíme zarobiť a následne sa o ne dobre starať, pretože nám z nich potajomky ukrajuje inflácia. Napriek tomu sú Slováci pri ukladaní svojich úspor veľmi konzervatívni.

Väčšinu svojich úspor držia Slováci v bankách na bežných či termínovaných účtoch, ktoré im prinášajú minimálne až nulové zhodnotenie a v dlhodobom horizonte dokonca sporitelia o časť svojich úspor prídu. Vplyvom inflácie totiž hodnota odložených prostriedkov klesá.

Hodnota peňazí v čase klesá. Tento jav sa nazýva inflácia. Znamená to, že ste si za 20 eur pred 5 rokmi mohli kúpiť v obchode viac ako dnes.

Preto ak si chcete zabezpečiť spokojný dôchodok alebo budúcnosť pre svoje deti, nenechávajte svoje úspory na bežných či termínovaných účtoch, kde sa znehodnocujú, ale voľné prostriedky investujte.

Popri klasických investičných nástrojoch, ako sú akcie a dlhopisy, zaujímavú príležitosť predstavuje aj investičné zlato – klasická investičná komodita.

PREČO INVESTOVAŤ DO ZLATA?  

Zlato si po stáročia udržiava svoju hodnotu a často je označované ako „bojovník proti inflácii.“ Aj v čase nestability či dokonca vojen je zlato stále uznávaná hodnota a práve v turbulentných časoch zvykne jeho cena prudko rásť. Je nezávislé od ekonomického alebo politického vývoja v jednej krajine a neublíži mu žiadna menová reforma či rozhodnutie vlády.

Od poslednej krízy (t.j. posledných 10 rokov) zaznamenalo zlato vysoký rast, spôsobený viacerými faktormi. Jedným z nich je aj zvýšený dopyt po zlate zo strany štátov a národných bánk rozvíjajúcich sa krajín ako sú Čína, India alebo Rusko. Práve vzhľadom na tento vývoj je zlato v posledných rokoch vyhľadávaným zdrojom aj krátkodobého zhodnocovania prostriedkov. Napriek tomu ku zlatu treba pristupovať ako k nástroju dlhodobého zhodnocovania úspor s investičným horizontom 20 a viac rokov.

Zlato je stabilizačná zložka vhodná na diverzifikáciu portfólia. Pri optimálnom nastavení investičného portfólia by do zlata malo smerovať maximálne 10 % úspor investora. Ostatné by mali smerovať do akcií alebo dlhopisov. Ak sa na to pozeráme z pohľadu postupného hľadiska, ide v prvej chvíli o tvorenie najdlhších rezerv.

Keď hovoríme o investovaní do zlata, nemáme na mysli nákup zlatých šperkov, ktoré sú častým a obľúbeným darom pri rôznych životných udalostiach.

Investičné zlato je 24-karátové zlato vysokej rýdzosti, buď vo forme zliatkov (tehličiek) alebo mincí.

Dokonca je možné nakúpiť „papierové“ zlato, t.j. certifikát, ktorý sa zhodnocuje ako zlato. Výhodou „papierového“ zlata je, že nemáte žiadne starosti s jeho úschovou. Naopak, niekto chce mať nakúpené zlato bezpečne odložené v domácom trezore. Pre tento typ investora je vhodnejšie fyzické zlato.

Zlato je možné kúpiť si naraz, alebo si doň postupne sporiť, čo je v konečnom dôsledku výhodnejšie. Nemusíte čakať na chvíľu, kým budete mať dostatok peňazí na nákup zlata, ani na vhodný moment a riešiť otázku, či je cena zlata na trhu práve výhodná.  Do zlata je možné investovať už od čiastky 50 eur mesačne. Keď to robíte pravidelne, za 20 alebo 30 rokov si nasporíte značný objem zlata, ktorý vám zabezpečí spokojný dôchodok.

NA ČO SI DAŤ PRI INVESTOVANÍ DO ZLATA POZOR?

O tom, či je investícia do zlata bezpečná a vhodná aj pre vás, hoci nemáte na účte tisíce eur, prakticky nemusíte pochybovať. Mali by ste si však dať pozor na to, akú časť vášho portfólia bude tvoriť a tiež na to, u koho investičné zlato nakúpite. Na trhu pôsobí množstvo spoločností a podmienky pre nákup a najmä spätný výkup zlata sú rôzne. Preto by ste si mali dať pozor na to, ako je zadefinovaná cena zlata a či je nejakým spôsobom zabezpečené jeho spätné odkúpenie. Tiež je dôležité oboznámiť sa s poplatkami za vedenie účtu, skladovanie alebo doručenie, hlavne ak nakupujete zlato vo fyzickej forme.

Vybrať si spoločnosť, ktorá zabezpečuje aj výkup zlata, je bezpečnejšie. Už pri nákupe je totiž veľmi dôležité myslieť na to, čo v prípade, ak sa rozhodnete zlato odpredať. Ideálne je, ak máte výkup zlata garantovaný a vopred poznáte spôsob, ako bude výkupná cena určená.

Investovať do zlata môžete aj cez nás, Prostredníctvom spoločnosti Golden Oak Trust, ktorá je naším partnerom, investujete do najúspešnejšej európskej zlatej mince “Viedenskí filharmonci”.

Zlatá minca „Viedenskí filharmonici“

Minca “Viedenskí filharmonci” je uncová zlatá minca, ktorá nestojí tisíce eur, takže si na ňu ľahko našetríte. Dokonca nemusíte mať peniaze na nákup mince naraz. Jednoducho sporíte podľa svojich možností, už od 50 eur mesačne. Zakaždým, keď nasporíte na jednu mincu, zlato vám bude bezpečne doručené domov. Spoločnosť Golden Oak Trust vám zároveň garantuje spätné odkúpenie zlatých mincí. Ani v budúcnosti tak nebudete mať starosti s hľadaním najvýhodnejšieho výkupu.

Investovať do zlata nebolo nikdy jednoduchšie. Vďaka online prístupu ku svojmu účtu máte svoju investíciu stále pod kontrolou. Začnite si sporiť už dnes a zabezpečte si zlatú budúcnosť.

 

Zdroj: Miroslav Tamáš   https://www.fingo.sk/blog/investujte-do-zlata/

© 2024 foxt.sk