AKO ZAROBILI INVESTÍCIE V JANUÁRI?

Kým rok 2017 sa pre investorov vyvíjal priaznivo, vlani väčšina investorov na finančných trhoch prerobila. Skúsený investor však vie, že vývoj na finančných trhoch je kolísavý a po nie veľmi úspešnom závere roka začali trhy v januári opäť rásť. Ako sa vyvíjala situácia na trhoch počas prvého mesiaca roku 2019?

Akcie

Akciové indexy vstúpili do nového roka správnou nohou a tak investori môžu byť spokojní. Pozitívnu náladu podporuje aktuálna výsledková sezóna a dokumentuje ju aj výborná mesačná výkonnosť.

Investičné zlato

Investičné zlato pokračovalo v nastolenom trende z minulého roka. (Zhodnotenie zlata v eurách bolo v roku 2018 skoro 3,5 %). Posledný januárový deň poobedná aukcia v Londýne skončila na výborných 1152.68 EUR za 1 trojskú uncu (31,1 gramu). Keďže rok 2018 zlato končilo s cenou 1109,88 EUR za 1 trojskú uncu, podarilo sa mu zhodnotiť o výborných 3,85 %. Pokiaľ by sme započítali aj rast z decembra, zlato prinieslo zisk viac ako 7 %.

Investovať do zlata môžete aj cez  FOXT. Prostredníctvom spoločnosti Golden Oak Trust, ktorá je naším partnerom, investujete do najúspešnejšej európskej zlatej mince „Viedenskí filharmonici.“ 

Podielové fondy spravované spoločnosťou AXA

Investičné profily od spoločnosti AXA taktiež nezahanbili. Zabrali na plné obrátky:

Tempo je moderný program pravidelného investovania, ktorý vám umožní investovať do širokého portfólia podielových fondov už od sumy 25 eur mesačne. Do programu môžete investovať jednorazovo, pravidelne alebo kombináciou oboch spôsobov v minimálnom horizonte 5 rokov.

ETF

Darilo sa aj indexovým fondom tzv. ETF. NASDAQ (USA technologický index) zarobil viac ako 8 %, rovnako aj S&P 500 dosiahol skoro 8 %. Rozvíjajúce sa trhy zarobili viac ako 6 %, pričom najmenej sa darilo Európe, kde EURO STOXX 50 zarobil „len“ 5,57 %. Nezaháľalo ani Rusko, akciám pomohlo americké zrušenie sankcií na výrobu hliníka a ruský trh zarobil 14 %.

Investícia do ETF je maximálne prístupná pre všetkých. Investovať môžete už od 10 eur mesačne a prístup k vašim financiám máte nonstop.

A ako zarobili vaše úspory?

Ak držíte svoje úspory na bežnom účte či na termínovanom vklade, tak vám ich inflácia stiahla do mínusu. Stratili na hodnote a dnes si za tie isté peniaze kúpite menej tovarov a služieb. Pokiaľ nechcete, aby vaše vklady reálne prerábali, z dlhodobého hľadiska je dôležité mať čas svojich úspor investovaných v investičných produktoch. 

Pre menej skúsených investorov sú vhodné investície do podielových fondov, alebo do fondov, ktoré sa obchodujú na burze (ETF). Investovanie do akcií je naopak vhodné už pre skúsených hráčov. Pokiaľ si neviete vybrať sami ten správny produkt, obráťte sa na nás. Pritom nemusíte mať na účte milióny. Aj s malými čiastkami viete naplniť svoje ciele. Vo FOXT  máme v ponuke investičné zlato, korporátne dlhopisy, niekoľko tisíc fondov aj ETF. S výberom optimálneho riešenia vám radi pomôžu naši investiční špecialisti.

 

 

Zdroj: František Burda   https://www.fingo.sk/blog/ako-zarobili-investicie-v-januari/

© 2024 foxt.sk