AKO UŠETRIŤ A DOSTAŤ RODINNÝ ROZPOČET POD KONTROLU?

Nový rok je ideálne obdobie na nový začiatok. Niekto túži po zdravšom a chudšom tele, niekto po tom, aby sa zbavil starých zlozvykov a niekto po finančnej slobode. Ako ju však dosiahnuť? Riešenie môže byť jednoduchšie ako sa na prvý pohľad zdá. Aj malými krokmi môžete postupne dosiahnuť veľkú zmenu. Odborníci Foxt vám poradia, ako na to.    

Každé euro sa počíta

Bežný účet je asi najbežnejší bankový produkt, ktorý využíva väčšina z nás. Napriek tomu len málokto pravidelne sleduje poplatky spojené s jeho používaním. A hoci sú na trhu bežne dostupné aj účty bez poplatkov, žiadny bankový účet nie je úplne zadarmo. „Väčšinou musí klient splniť určité podmienky, ako sú napríklad minimálny kreditný obrat na účte alebo určitý počet pravidelných platieb cez internetbanking, či aktívne využívanie platobnej karty,“ hovorí Martin Bittara, riaditeľ kontaktného centra vo FinGO a upozorňuje: „Pri ich nesplnení alebo pri niektorých ďalších operáciách mimo predplateného balíka služieb zaplatí klient banke nemalé poplatky.“ Pozrite sa preto spätne na to, koľko a za čo vlastne platíte a kde môžete ušetriť a plaťte iba za tie služby, ktoré skutočne využívate.

Ovládnite svoju hypotéku

Ak máte hypotéku, ktorú ste si vzali pred niekoľkými rokmi, s najväčšou pravdepodobnosťou platíte vyššie úroky ako je dnes štandard na trhu. Nebojte sa požiadať vo svojej banke o prehodnotenie úrokovej sadzby a ak vám nevyhovie, refinancujte svoju hypotéku do inej banky za výhodnejších podmienok. „Klienti sa dnes bežne mylne domnievajú, že refinancovať svoju hypotéku môžu iba ku výročiu fixácie. Nie je to pravda. Klient môže refinancovať svoju hypotéku prakticky kedykoľvek,“ upozorňuje Bittara a vysvetľuje: „Pri refinancovaní hypotéky môže klient ušetriť desiatky eur mesačne. Napríklad, ak má dnes klient hypotéku na 25 rokov vo výške 80 000 eur, pri úrokovej sadzbe 2,2 % je jeho mesačná splátka 346 eur. Znížením úrokovej sadzby o 1 % ušetrí mesačne 38 eur. Jeho celková úspora bude už pri trojročnej fixácii úveru omnoho vyššia, ako prípadný poplatok za predčasné splatenie hypotéky. Niektoré banky dokonca preplácajú poplatok za predčasné splatenie hypotéky v banke, z ktorej klient odchádza, takže úspora je ešte väčšia.“  Viac o tom, či a kedy sa vám refinancovanie hypotéky oplatí.

Zbavte sa nevýhodných pôžičiek

Ak máte nevýhodné spotrebné úvery, pôžičky alebo leasing a máte nehnuteľnosť, ktorú môžete založiť, pouvažujte nad konsolidáciou úverov. „Ide o zlúčenie dvoch alebo viacerých úverov do jedného s cieľom znížiť si mesačnú splátku a tým ušetriť.Preto ak má klient viacero úverov, ktoré nedokáže splácať a má nehnuteľnosť, ktorú môže založiť, určite odporúčam vziať si hypotéku a použiť ju na vyplatenie nevýhodných úverov. Takýmto spôsobom si môže klient znížiť svoje mesačné splátky pokojne aj o polovicu,“ radí Bittara. Tým, že budete splácať iba jeden úver, si nielen znížite mesačnú splátku a tým ušetríte, ale navyše si aj výrazne sprehľadníte rodinný rozpočet a zjednodušíte plánovanie výdavkov.

Vytvorte si železnú rezervu

Neočakávané výdavky môžu poriadne rozkolísať váš rodinný rozpočet. Preto je dôležité nasporiť si rezervu, ktorú budete mať vždy k dispozícii. Aká je jej odporúčaná výška? „Bez ohľadu na to, či klient aktuálne spláca alebo nespláca nejaký úver, určite odporúčam rezervu aspoň do výšky troch, ideálne šiestich mesačných platov. V prípade nepredvídaných okolností, neočakávaných  výdavkoch, výpadku príjmu z dôvodu straty zamestnania či dlhodobej práceneschopnosti bude klient aj naďalej schopný zabezpečiť si svoje živobytie a splácať svoje záväzky,“ radí Bittara.

Začnite šetriť

Aj malá čiastka sa počíta. Pokojne to môže byť iba pár desiatok eur, ktoré ste dodržaním predchádzajúcich krokov ušetrili. Dôležitejšie ako to, koľko si odkladáte je to, aby ste to robili pravidelne. Pri pravidelnom sporení si aj z malej čiastky za niekoľko rokov vybudujete zaujímavú finančnú rezervu. Ale pozor. Nie je jedno, kam si takto usporené prostriedky odkladáte. Svoje úspory si nenechávajte na bežnom účte.Dokonca ani sporiace či termínované účty, bežne dostupné na trhu, vám nemusia vyrovnať straty spôsobené vplyvom inflácie a tak v konečnom dôsledku hodnota vašich úspor klesne. Takýmto stratám však môžete  predísť voľbou vhodných investičných produktov. „Klient má možnosť zhodnotiť svoje úspory viacerými spôsobmi. Závisí predovšetkým od čiastky, ktorú chce investovať, času, ktorý má k dispozícii, cieľa, ktorý chce dosiahnuť a rizika, ktoré je ochotný podstúpiť,“ hovorí Bittara a pokračuje: „Najbežnejšie a pre bežného klienta najdostupnejšie je investovanie do podielových fondov, ale investovať už od 50 eur mesačne je možné aj do zlata či iných produktov.“Nenechávajte svoje úspory bez povšimnutia a nechajte ich zarábať. Ak s investovaním iba začínate, neváhajte sa obrátiť na našich finančných sprostredkovateľov, ktorí vám radi pomôžu, ako a kde začať.

 

Zdroj: Magdalena Dorčáková  https://www.fingo.sk/blog/ako-usetrit-a-dostat-rodinny-rozpocet-pod-kontrolu/

© 2024 foxt.sk