ODKLAD SPLÁTOK ALEBO RADŠEJ REFINANCOVANIE?

Mnohým ľuďom sa kvôli karanténe, OČR či zatvorenej prevádzke znížia príjmy a skôr či neskôr môžu mať ťažkosti so splácaním svojich úverov. Preto premýšľajú nad odkladom splátok hypotéky. Ale riešením môže byť aj refinancovanie úveru či zníženie existujúcej splátky hypotéky. Komu sa to najviac oplatí?

Pri odklade vás odložené splátky aj tak dobehnú a budete ich musieť banke doplatiť neskôr. Preto môže byť vhodnejšie požiadať svoju banku o zníženie úrokovej sadzby. Ak bude banka ochotná upraviť vám parametre vášho úveru, môžete dosiahnuť zníženie splátky bez väčších komplikácií.

Pokiaľ by ste sa však so svojou bankou nedohodli, namiesto odkladu splátok využite refinacovanie hypotéky, a to aj v prípade, ak sa práve nekončí fixácia vášho úroku. Aj keby ste si úver brali len pred 2 rokmi a do konca fixácie vám ostáva rok či dva, môže sa vám to oplatiť. Náklady na prenos hypotéky do inej banky sú zanedbateľné prípadne žiadne.

TIP: Refinancovanie úveru je teraz ideálnou voľbou hlavne pre ľudí, ktorí majú kratšiu splatnosť hypotéky, napríklad na 15 či 20 rokov. Ak vám to nová banka (aj v závislosti od vášho veku) umožní, natiahnite si novú hypotéku na 30 či 35 rokov a vaša mesačná úspora sa tak zvýši.

3 dôvody, kedy má refinancovanie zmysel

1.Prvý a najčastejší dôvod refinancovania hypotéky je ten, ak vďaka nemu ušetríte na mesačnej splátke a celkovom preplatení úveru. Cieľom refinancovania je v tomto prípade nahradiť úver lacnejším, pričom ide doslova o tisícky eur.

Príklad: Rozdiel v splátke pri hypotéke 100 000 eur, ktorá bola poskytnutá 2 roky dozadu, môže byť aj viac ako 40 eur mesačne. Celková možná úspora na celom preplatení úveru môže dosiahnuť až 14 000 eur a za túto sumu by ste si pokojne mohli kúpiť aj nové auto.

2.Pri súčasných nízkych úrokových sadzbách je ďalším zaujímavým efektom aj možnosť zafixovať si na novom úvere rekordne nízky úrok na výrazne dlhšiu dobu, ako ste to mali nastavené doteraz. Mnohé banky v súčasnosti ponúkajú 10-ročné fixácie, ktoré sú tiež výhodné.

3.Aby sme nezabudli, veľmi obľúbené u klientov je aj povolené navýšenie úveru (bez overovania výšky príjmu max. o 5 %, resp. 2 000 €), pri ktorom okrem výhodnejších podmienok môžete získať pár stoviek eur navyše.

TIP: Ešte predtým, ako budete zvažovať presun hypotéky, náš finančný sprostredkovateľ vám poradí, ako si pýtať od svojej banky nižší úrok, prípadne predĺženie fixácie. Pokiaľ vám navrhnuté podmienky nebudú vyhovovať, náš špecialista porovná banky a nájde pre vás najvýhodnejšie riešenie.

odklad splátok

Konsolidáciou môžete ušetriť ešte viac

Refinancovanie je výhodné aj v prípade, ak okrem hypotéky splácate viacero druhov úverov, napr. úver stavebnej sporiteľne, rôzne pôžičky, úverové karty a podobne. Vďaka konsolidácii, čiže spojeniu úverov do jednej hypotéky môžete tieto úvery nahradiť jediným úverom s výrazne nižšou splátkou. V tomto prípade je dôležité, aby hodnota založenej nehnuteľnosti postačovala na pokrytie zostatkov všetkých úverov.

TIP: Klienti takto vedia ušetriť aj viac ako polovicu sumy svojich pôvodných úverových splátok a takto ušetrené peniaze sa vám v rozpočte určite zídu. Nižšia splátka vám pomôže pokryť obdobie zníženého príjmu počas pandémie, alebo ušetrené peniaze môžete investovať na vytvorenie väčšej finančnej rezervy pre podobné neočakávané situácie.

Foxt je online, ozvite sa

Ak sa chcete poradiť, či radšej požiadať o odklad splátok, alebo svoj úver refinancovať, obráťte sa na skúseného finančného sprostredkovateľa, pracuje aj online, stačí ak nám zavoláte na 0948 599 090 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme. Spolu nájdeme pre vás to najvhodnejšie riešenie.

Nechajte nám kontakt, my sa vám ozveme.

 

 

Zdroj: Eva Šablová https://www.fingo.sk/blog/odklad-splatok-alebo-radsej-refinancovanie/

© 2024 foxt.sk